Förlustens etapper

 
 
 
Förlustens etapper
 
 
Alla har vi förlorat något, något vi har tyckt väldigt mycket om. Det kan ha varit en person eller en sak eller något annat men känslan och etapperna som känslan går igenom är de samma.
När förlusten precis är ett faktum, fylls vi av känslor av förnekelse. Det här är inte sant, jag måste drömma. Bara jag vaknar igen så finns det där igen. Vi vill inte tro att det är sant, vi förnekar det. Denna känsla övergår sedan i vrede. Vi frågar oss varför. Varför händer det just mig och varför just nu? Vi är arga för att vi inte hade kontroll på händelserna. Vem är vi då arga på? Många gånger skyller vi nog på Gud för det är ju han som har kontrollen och styr och ställer allt. När vreden har lagt sig börjar vi så sakta att köpslå med Gud. Om jag gör det här så kan du väl ge mig det jag förlorat tillbaka. Jag gör vad som helst! Känner vi igen oss? Vi försöker övertyga Gud att han gjorde fel som tog det vi förlorade ifrån oss, men som alla vet kan man inte köpslå med Gud och vi förlorar också den fajten och ger upp och går då in i fasen av depression. Vi ger helt enkelt upp. Inser att vi förlorat och att loppet är kört och när vi sedan har insett det är det inte mycket mer kvar att göra än att acceptera.
Om du i en förlust tyr dig till Herren ger han dig kraft och styrka att acceptera  det som gör ont och ta sorgen, uttrycka den och gå vidare till att bli starkare än innan. Men många gånger glömmer vi bort Herren och vill finna en snabb väg ut ur sorgen och smärtan men då finns där alltid en liten rot kvar som kan skjuta rotskott och börja gro igen och vi blir inte helt fria.
Processen är inte smärtfri men den gör dig fri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s