Jesaja 53

 Vem tror? Vem ser och hör? För vem uppenbarar Herren sin makt?

Han var som en oansenlig liten växt, som ett skott som skjuter upp från roten ur torrt och kargt land. Han såg inte mycket ut för världen, inget hippt eller modernt över sig som drog blickarna till sig, nej inget i hans fysik var speciellt tilltalade. Istället tittade man ned på honom, han blev övergiven av oss alla i nödens stund, plågad, sjukdomar var inget nytt för honom, han visste hur det kändes att bli utfryst.

Han var föraktad, vi såg ner på honom, men sjukdomarna han bar  var våra, plågorna likaså, han gjorde det, när vi trodde Gud hade glömt honom eller straffade honom för något han gjort, men det var för våra synder han blev straffad, för våra brott fick han lida. Han fick slita spö för att du och jag skulle få bli helade, det var hans sår som gjorde oss friska.

Alla fåren sprang iväg åt olika håll, men den som fick smaka riset var Han, istället för oss. Han lät sig bli pinad, inte ett ljud kom över hans läppar, han var som offerlammet som leds fram till altaret för att offras, eller som fåret som ska klippas, tysta och lugna låter de sig göras saker med.

Han kastades i fängelse , fick sin dom,  och i bojor förde de honom iväg, men tänkte någon en enda gång på honom. Han fick inte ens vara kvar i det levandes land, där stängdes dörren för honom , på grund av hans eget folks synder. Han begravdes bland de gudlösa, mitt emellan rånare och banditer, och detta trots att han aldrig gjort något fel, inte ens en liten vit lögn hade kommit över hans läppar.

Men Gud förbinder den han sårar, botade den som gick in i ditt ställe. Han ska få söner och döttrar och leva länge och Herrens vilja ska förverkliga sig  genom honom. Den dagen när hans svårigheter är slut kommer han att få se ljuset, och mättas av vetskapen.

 Min tjänare, han som är rättfärdig, han delar ut rättfärdighet åt många, ja åt alla och allas våra synder de  tar han. Jag ska ge honom hans andel bland höjdarna, låta honom vara med och dela bytet med de som har makten, bara för att han var lydig, villig att betala priset och räknades som en syndare, när han bar allas våra synder upp på korsträdet och där bad han för syndarna.

2 svar till “Jesaja 53

  1. Ett budskap som ligger helt rätt i tiden. Men det är också ett budskap som är ständigt aktuellt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s