Korinth

Paulus skriver två brev till församlingen i Korinth. Två brev som är fulla av tillrättavisningar och som ibland kan tyckas vara hårda, men för att förstå breven behöver man se till bakgrunden. Vad var Korinth? Hurdan var staden? Vad var den känd för? En liten historisk inblick ger dig ett helt annat perspektiv på Paulus brev.

Korinth  låg mycket strategiskt till på halvön som förenar Grekland med Mindre Asien. Det var en stad som var mycket betydelsefull för handeln, därav fanns det många kulturer i staden. Bland annat var detta nog ett av de viktigaste skälen till att Paulus gav sig ut på missionsresa till just Korinth för där fanns en blandad befolkning,- romare , greker och folk från orienten. En knutpunkt för mycket folk och därifrån kunde evangeliet lätt sprida sig vidare ut till jordens alla hörn.

Korinth var känd för sitt vidlyftiga leverne. En stad full av omoralitet. Bara namnet på staden talar om detta. Korinth betyder att göra otukt och kommer från det grekiska ordet ”korinthiazomai” som betyder ordagrant göra en korinth. De korithiska flickorna hade ett rykte om sig att vara lättfotade och männens rykte var inte så mycket bättre de var ansedda som att vara konstant berusade. Korinth  var alltså en stad som hade allt annat än ett vackert rykte. Korinth var centrum för Afroditekulten, och dess tempel fanns i just Korinth. Afroditekulten hade tusentals heliga prostituerade som fanns tillgängliga för de som kom till templet. I Korinth hördes överallt sexuella anspelningar , det var en del av vardagen.

Breven Paulus skriver här till Korinth har alltså ett syfte att visa församlingen i Korinth att de måste lägga av de gamla vanorna  som de hade med sig in i församlingen. Brevet vill visa på heligheten i församlingen och att församlingen inte kan fortsätta leva det liv de levde innan frälsningen. 

När vi läser breven till Korinth som Paulus skriver bör vi ha detta historiska perspektiv i vårt sinne för att vi ska kunna förstå hans tillrättavisningar för församlingen. Om man läser mellan raderna i breven kan man också se Paulus frustration över hur oöverlåtna Korintherna var att lämna det gamla. Man kan se hans desperation i hans tillrättavisningar och känna att han kanske till och med tvivlar på sin egen förmåga  och kallelse.  Låt denna historiska inblick få dig att läsa breven till Korinthierna i ett nytt ljus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s