Vishetens sju pelare, sjunde pelaren

Ärlighet vara längst heter det ju och just ärlighet är den sjunde pelaren av de sju som bygger vishetens hus. Att vara ärlig är ju något Herren sätter högt annars skulle han väl inte gett oss budet” du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa” som ju är ett av tio Guds bud.

”En styggelse för Herren är lögnaktiga läppar”(Ords12:22)

”Sannfärdiga läppar består evinnerligen, men en lögnaktig tunga endast ett ögonblick” (Ords 12:19)

Att vara ärlig, både mot sig själv och mot andra inger förtroende och tillit.  ”Rättfärdiga läppar behagar kungen väl, och den som talar vad rätt är, han blir älskad” (ords 16:13). Ärliga människor blir älskade och omtyckta, det kan vi själva bekräfta, för visst är det så att vi tycker om en person som är ärlig men en som ljuger och är falsk har vi inte mycket till övers för.

Motsatsen då, oärlighet eller falskhet föder misstro, harm och många andra negativa känslor. Vem har inte blivit lurad  och trott att det var på ett visst sätt  och sen upptäcker man att det inte alls var som man trodde. Känslan man får då känner vi nog alla till….

Ett annat ordspråk angående detta är ”lögnen straffar sig själv”. Oärlighet kommer alltid tillbaka till dig i slutändan och du får smaka din egen beska medicin. ”Av sin muns frukt får var och en sin buk mättad, han blir mättad av sina läppars gröda”( Ords 18:20). Om lögn och falska ord kommer ur din mun är det det du kommer att få tillbaka.

Att vara känd som en person man kan lita på är nog något vi alla strävar efter, och endast genom att visa på ärlighet i alla lägen når vi dit. Att sanningen ska få plats nummer ett i våra liv borde vara en självklarhet, men ack så svårt det är många gånger. Små vita lögner …kanske till och med stora och inte så vita heller. Allt för vår egen vinnings skull….Men handen på hjärtat, ingen vill väl vara den som är känd för att svika, vara oärlig eller falsk.

”Den som talar vad rätt är , han främjar sanning, men ett falskt vittne talar svek. ( Ords 12:17)

Falskhet och oärlighet är något Gud inte tolererar. Det är en synd och om vi ljuger eller bär falsk vittnesbörd eller bara lurar någon för egen vinnings skull, ja då begår vi en synd  och synden har sina konsekvenser. Ords 19:9 säger :  ”Ett falskt vittne blir inte ostraffat, och den som främjar lögn, han skall förgås”

I en relation är ärlighet så oändligt viktigt. Hela relationens existens bygger på att personerna i fråga vågar att lita på varandra. Om tilltron till den andra parten på något sätt skadas, faller hela bygget och relationen rasar. Ibland går det att reparera, men ibland blir skadorna så stora att en reparation av relationen inte är möjlig. Den som vill bygga upp sina relationer med vishetens sju pelare , gör bäst i att arbeta på sin ärlighet, både ärligheten gentemot andra och ärligheten gentemot sig själv. Båda är nödvändiga. Men i en relation finns det alltid fler än en individ inblandade. Det räcker då inte att den ena arbetar på sin ärlighet, utan alla parter måste dra sitt strå till stacken. Utan allas medverkan blir det inget bra resultat.

” Den som har ett falskt hjärta vinner ingen framgång, och den som har en förvänd tunga, han faller i olycka” ( Ords 17:20)

Falska hjärtan och tungor som pratar lögn kommer aldrig att bygga vishetens hus.

Ett svar till “Vishetens sju pelare, sjunde pelaren

  1. Pingback: Vad krävs verkligen för att bli förlåten enligt kristendomen? – Robert Forsström's Blogg

Lämna en kommentar