De tre vise männen-en bild på den verklige tillbedjaren

Matt 2:11 ” De gick in i huset, och när de såg barnet och hans mor Maria föll de på knä för honom och hyllade honom. Sedan tog de fram sina presenter av guld, rökelse och myrra och gav till honom. ”

Vi känner alla  till historien om de tre vise männen.  Men visste du att de tre vise männen är en bild på den verklige tillbedjaren 

Tre kungar, män med auktoritet, som tillsammans har ett mål. Deras enda önskan är att träffa Messias och falla ner inför honom. De guidas av en stjärna. Stjärnan är en bild på den helige anden . Stjärnan betyder att du inte ska ha din blick på det jordiska ,utan fästa din blick på det himmelska.  De färdas långa vägar för att nå sitt mål. Vägen var säkert inte alltid lätt och smidig , rak och enkel. Kanske försvann stjärnan ur sikte både en och två ggr , men de fortsatte och gav inte upp. Till slut nådde de målet. Så är också vår väg fram till Jesus.

 

När de tre vise männen kommer in i stallet faller de ner på knä inför det lilla barnet och Maria som sitter bredvid. Att falla ner på knä är en handling av undergivenhet . Dessa tre mäktiga män, ger sig helt och fullt till Jesus. De överlämnar sig åt honom och ger honom auktoritet över sina liv. Gud vill att du också ger honom auktoritet över ditt liv. Han vill hellre ha din lydnad än ditt offer.

 

 De överlämnar dessutom gåvor till honom. De ger honom tillgång till allt! Dessa gåvor eller skatter var värdefulla . Guld , rökelse  och myrra. Bland det finaste man kunde äga på den här tiden. Guldet är en symbol för vackra och värdefulla saker, för Jesu personlighet, auktoritet, styrande , överhet , lydnad, makt och inflytande. Allt det som är “guld” i ditt liv behöver du överlämna till Jesus. Gud ber att du ska ge det bästa av dig själv till honom . 

 

Rökelse, 2 mos 30:34-36, den är exklusiv och helig. Det är en symbol  med djup och andlighet, som ett offer som behagar Gud . Rökelsen användes i tabernaklet och den brann på altaret dag och natt. Den slocknade aldrig . Den var ett välbehagligt offer till Herren, ett konstant tillbedjande, därför behöver vi leva ett liv i helighet inför Herren varje dag.

 

Myrra , 1 mos 37:25, är en blandning av  väldoftande kryddor som man använde för att preparera den heliga oljan , smörjelseoljan. Olja utan dessa kryddor är inte helig. Myrran hjälpte till att ge den dess karaktäristiska doft. Vi behöver ha den här doften  av helighet i våra liv . Den får vi genom att vi låter den helige ande få vara en del av oss och vår tillbedjan .

Guldet är vår lydnad, rökelsen vår aldrig tystnande tillbedjan och myrran är smörjelsen i vårt liv som låter andra se att vi har något speciellt.

De tre vise männen hade det där speciella. Till och med Herodes såg det . Han frågade dem vad de hade sett, och vad som hade hänt… likadant kommer det att vara med den som följer stjärnan och överlämnar sitt liv till det lilla barnet. Omvärlden kommer märka att det har hänt något  och att den har något speciellt. 

 

Lämna en kommentar